Novi put Jagodina - Нови Пут Јагодина

novi put jagodina nedeljnik
Yellow Pages Co. - Srpski poslovni imenik
  Добродошли на незваничну интернет презентацију вашег недељника 'НОВИ ПУТ' - Нови пут 24 сата са Вама. Најтиражније недељне новине у Поморављу, Ресави и Левчу.  
Ovo je Nezvanična Internet Prezentacija
Ovaj sajt se više ne ažurira i ostaće vidljiv na internetu kao istorijski dokaz kako je nekad izgledao prvi online portal Nedeljnika Novi Put !!!

Novi put Jagodina - Нови пут Јагодина
 
 

Mesec: Godina:

 

КРОС У ЈУГОСЛАВИЈИ

НОВА КЊИГА ЉУБИШЕ ГАЈИЋА

 

news image ЈАГОДИНА – Љубиша Гајић, познати јагодински публициста и атлетски тренер из Јагодине, огласио се новом књигом, десетом по реду, под насловом „КРОС У ЈУГОСЛАВИЈИ”.
Ову јединствену књигу о кросу и атлетици код нас написао је човек који је стручњак за спринт и препоне.
– Мало неуобичајено али, истине ради, ја сам доспео у атлетику преко кроса. Стигао сам трећи на циљ, то видео тренер и позвао ме на пробу – а та проба отегла се, ево, све до данас, истиче Љубиша Гајић у предговору своје најновије књиге.
Књига „Крос у Југославији” представља изузетан прилог историји атлетског спорта на југословенском простору. У њој ће читалац наћи све што му је потребно у вези кроса а до сада није могао нигде да нађе: учешћа наших атлетичара на великим међународним приредбама, потпуне резултате свих одржаних кросева Југославије, републичке прваке, победнике великих масовних кросева код нас и у иностранству, биографије наших највећих тркача и много тога интересантног и непознатог до сада.
Аутор је уложио огроман труд како би ова књига угледала светлост дана. Међутим, када се погледа резултат уложеног рада, човека обузме велико задовољство. А како и не би: по први пут код нас имамо на једном месту сакупљене све потребне податке о једној од најатрактивнијих атлетских дисциплина. Сакупљени су подаци и пласмани скоро десетак хиљада наших атлетичара од којих ће многи сада моћи спокојно да покажу својим унуцима које су то медаље они освојили и где им је било место у атлетици бивше државе Југославије. И не само то: из ове књиге се јасно види да је крос наша најуспешнија атлетска дисциплина и да нам је до сада донела пуно радости и велики борој међународних медаља. Поред тога, крос је био једина атлетска дисциплина у којој су мали клубови били равноправни са великима а често су их побеђивали. Због тога ова књига има значајну димензују: зближила је и дала велики простор малим клубовима који раде или су радили у надреалним условима, без сале, свлачионица, просторија, такорећи без ичега, али резултат њихових напора био је својеврсни атлетски перпетум мобиле – стварање многих медаља и репрезентативаца ни из чега!
– Користим прилику да се захвалим свим људима који су ми помогли у стварању ове књиге, било да су помогли око проналажења заборављених података, било око обезбеђења пара за штампу, истакао је на крају предговора аутор јединствене атлетске публикације.
Књига „Крос у Југославији” штапмана је на 160 страна А4 формата у тиражу од 500 примерака. За штампу ове књиге побринула се штампарија „С Принт” из Јагодине. Прелом је урадио Дејан Јовић. Фотографије су из Фото документације Политике, Спортских новости, Музеја шпорта у Загребу, Атлетске звезде Словеније и из личне архиве аутора.
Штампање ове изузетне књиге помогли су: Слободан Бранковић, генерални секретар АС Србије, Дане Корица, генерални секретар Спортског савеза Србије, Ненад Милинков, генерални секретар АС Војводине, Љубомир Младеновић, председник Атлетског клуба „Вожд”, Слободан Радосављевић, шаховски ФИДЕ мајстор, Љиљана Рашић, власник предузећа ММС Трнава, Ратко Максимовић, председник Атлекстог савеза Косова и Метохије, Драган Вукомановић, власник предузећа Делфин из Јагодине, Стеван Зорић, председник Атлетског савеза Војводине, Никола Пенић, генерални секретар Атлетског савеза Београда, Иван Павловић, председник Атлетског савеза централне Србије и Горан Беговић, генерални секретар Атлетског савеза централне Србије.
Књига је промовисана недавно у Јагодини а очекује се промоција и у другим градовима Србије али и на подручују целе бивше Југославије.
З. М.

СЈАЈНА ВЕСТ ИЗ ГАК „ЈАГОДИНА”
САЊА НА ПРАГУ СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА!
Лепе вести за јагодинску атлетику не престају ни по завршетку сезоне. Пре 10 дана у Крагујевцу на састанку руководства Атлетског савеза Србије и атлетских клубова из земље појавиле су се норме за велика такмичења која ће се одржати наредне, 2013. такмичарске сезоне.
И одмах лепе вести за клуб ГАК „Јагодина”. Наиме, млађа јуниорка Сања Миленковић (96) која са доста успеха наступа на спринтерским дисциплинама 100м, 200м и 400м, у све три дисциплине је веома близу остваривања норми за светско првенство за млађе јуниоре-ке које ће се одржати средином јула наредне године у Доњецку у Украјини! Ова вест је раздрмала клуб баш када су почеле припреме за наредну сезону. Сања је најближа норми на 100м спринт где јој недостаје свега 0,2 дела секунде тј. док јој на 200м треба 0,7 дела секунде. На 400м је нешто неизгледнија ситуација и за ту норму треба 2,2 секунде, али пропорционално гледано ни ова норма није без шанси. Сања је протекле сезоне наступила у репрезентацији централне Србије на 100м и на 4х100м, али би јој ово такмичење било прво велико, а за њену старосну категорију то је уједно и највеће такмичење где наступају све најјаче светске атлетске силе попут Америке, Кине, Русије, Јамајке, Кеније...
Уз наду да ће Јагодина после легендарне Марине Филиповић добити још једног учесника на светским првенствима желимо све најбоље младој Сањи на путу до звезда.
И. С.


Arhiva vesti...

 
 
Novi put Jagodina
Novi put Jagodina - Нови пут Јагодина
© Сва права задржана Агенција Аутентик Јагодина