Novi put Jagodina - Нови Пут Јагодина

novi put jagodina nedeljnik
Yellow Pages Co. - Srpski poslovni imenik
  Добродошли на незваничну интернет презентацију вашег недељника 'НОВИ ПУТ' - Нови пут 24 сата са Вама. Најтиражније недељне новине у Поморављу, Ресави и Левчу.  
Ovo je Nezvanična Internet Prezentacija
Ovaj sajt se više ne ažurira i ostaće vidljiv na internetu kao istorijski dokaz kako je nekad izgledao prvi online portal Nedeljnika Novi Put !!!

Novi put Jagodina - Нови пут Јагодина
 
 

Mesec: Godina:

 

ВЕЗА НА ДАЉИНУ

РАДИОАМАТЕРИ СРБИЈЕ МЕЂУ НАЈБОЉИМА У СВЕТУ

 

news imageМноги људи имају погрешну представу о радиоаматерству. Ми нисмо никаква паравојна формација, нити је суштина нашег хобија преношење информација путем радиостаница, што већина људи мисли. Прави радиоаматер је онај који зна да од делова направи радио-станицу, да конструише антенске системе, да све то стави у функцију и да успостави везу – каже Мирослав Вемић из Параћина, председник Савеза радиоаматера Србије и додаје да је тај хоби постао њихов начин живота.
Иначе, радиоаматерство је настало двадесетих година прошлог века. Идејни творац овог покрета у смислу техничких могућности за успостављање и преношење информација на даљину је Никола Тесла. Срби су о радиоаматерима највише чули током рата и НАТО бомбардовања, јер су се они тада бавили преношењем порука, што је само један сегмент њиховог рада.
– Радиоаматери су увек спремни да радио-станице ставе у функцију нечег корисног. На пример, да преносе радосне вести, у кризним ситуацијама да преносе информације важне за спасавање имовине и људских живота, али њима ови уређаји углавном служе за пренос информација о новим техничким достигнућима, иновацијама, сазнањима како треба конструисати неки део радио-станице или за савет о што ефикаснијем коришћењу опреме – додаје Вемић.
Према његовим речима, циљ радиоаматерства је да овај хоби људе уведе у свет електронике и електротехнике, а не да они сатима причају без икаквог циља. Много лакши начин за комуникацију представљају интернет и мобилни телефони. Али, за разлику од интернета, чији би „пад” изазвао светски колапс, радиоаматери могу да успоставе прекоокански систем мрежа на брз и ефикасан начин чак и када би дошло до нестанка струје и кидања и рушења глобалног интернет система.
– Имамо врхунске кадрове који заинтересованима могу да приближе ту област и да их уведу у један чаробан свет. Располажемо и квалитетном опремом и много се ангажујемо да имамо што боље антене због бројних такмичења. Српски радиоаматери су веома цењени у свету и познати по одличним резултатима. Никада се није десило да међу победницима нема ниједног српског радиоматара. Један од највећих успеха направио је Радивоје Лазаревић Раша, бивши амбасадор у Бразилу, који је 35 пута узастопно био светски првак у једној веома тешкој дисциплини. Он је вансеријски такмичар на нашим просторима – изјавио је Вемић.
Он још каже да постоје две врсте такмичења и двадесетак дисциплина. Једно је када се на простору од 4-5 квадратних километара сакрије пет предајника. Победник је онај ко први нађе свих пет предајника. Пошто нису распоређени по редоследу, потребно је велико знање да их што пре нађу. Друго је да се у јединици времена одржи што већи број веза на што већим дистанцама и са што разноврснијим земљама. Најкраћа такмичења трају два сата, а међународна и по 48 сати.
Иако се не зна тачан број радиоаматера у свету, Вемић претпоставља да их има преко пет милиона, јер само у Америци има око 700.000. У Србији постоји око 10.000 радиоаматера. Занимљиво је да су за време рата неке од суседних република предлагале Међународној организацији радиоаматера да наш савез искључе из организације, јер су радиоаматери узели учешће у обавештавању о налетима авиона. Норвешки радиоаматер, иначе генерал, рекао је да се диви српским радиоаматерима и да би он исто урадио за своју земљу. Предлог никада није прихваћен.
– Занимљиво је да је радиоаматерски покрет у успону у савременим земљама са најсвременијом технологијом и комуникацијама које су доведене до савршенства. То објашњавам тиме да људи желе да стекну техничка искуства, сазнају шта су то радиоталаси, на који начин функционишу радио-станице и слично – каже Вемић.
Међу најмлађим радиоаматерима у Параћину су тринаестогодишњи Драган Милојевић, менаџер за жичане антене, и његове вршњакиње, близнакиње Анђела и Анђелка Прокић. Они су радиоаматери са положеном класом, који знају да је лакше да са својим вршњацима причају преко интернета, али који желе да стекну широка знања из области електронике и телекомуникација и да схвате како функционише овај систем. Можда неко заволи електротехнику, па упише тај факултет, што је чест случај са члановима Радиоаматерског клуба „Космај” у Параћину, међу којима има и доктора наука.
Њима је у радиоаматерству све занимљиво, а Драгану се посебно допада када Вемићеву радио-станицу инсталирају у његовом дворишту и међусобно успостављају везу.
– Знамо да монтирамо антене и радио-станице. Први пут смо причале са другим радиоаматерима пре две године. У почетку смо имале трему, па нисмо могле да изустимо ни реч – каже Анђела кроз осмех.
Текст и фото З. Глигоријевић

ЉУБАВ НА ПРВУ ПОМИСАО
– Радиоаматерство сам заволео са девет година. На изложби радио клуба једна тета је рекла да је радио-станица једна кутија помоћу које може да се „пређе” океан и да се прича са људима са других континената. То је толико заголицало моју машту да сам замолио брата да ми направи пријемник да бих слушао радиоаматере. И тако сам сатима слушао њихов разговор. Лиценцирани радиоаматер постао сам почетком седамдесетих година – сећа се Вемић.

ПОМОЋ У НЕДОЂИЈИ И НЕСРЕЋАМА
Радиоаматери су познати по хуманости, нарочито по налажењу лекова из иностранства за тешке болеснике, спајању породица за време рата, па чак и координисању акција у гашењу недавних пожара у Србији.
– Колико радио-станице могу да помогну уверио сам се када је моја супруга Јаворка, такође радиоаматер, отишла на Копаоник са децом. Иако није хтела да понесе ручне радио-станице, убацио сам две у њену торбу. Колегиницу, која је такође повела своју децу, и моју породицу завејао је снег, а ауто се угасио. Практично су били одсечени од света. Нити су знали где се налазе, нити би их било ко нашао четири-пет дана. Јаворка се сетила за радио-станицу и позвала помоћ. Припадници Војске Србије дошли су до њих теренским возилом. Снег је био толико висок да је њихов старешина седео на хауби да би им показивао пут да не би упали у провалију – прича Вемић.

НАГРАДЕ
Недавно је на Копаонику одржан светски шампионат у аматерској радиогониометрији. Србија је први пут била домаћин таквог такмичења у коме су учествовале 32 репрезентације са око 500 учесника који су се шест дана такмичили у проналажењу предајника.
Иначе, српски радиоаматери могу да се похвале бројним наградама. Једна од најпрестижнијих је прелазни пехар „Тесла меморијала”, који се осваја на најеминентнијем такмичењу на ултракратким таласима, чији је организатор Савез радиоаматера Војводине. Екипа у којој је био и Вемић била је укупни победник у више дисциплина три пута за редом. Она је једна од само две екипе које су овај прелазни пехар добиле у трајном власништву.
– Посебно ми је драго признање са радиоаматерског такмичења из Бразила, чији је покровитељ Министарство одбране, у част погинулих војника. Прошле године сам био први на свету, што је веома тешко, јер постоје радиоаматери на континетима који су много ближи Бразилу него што сам ја. Према досадашњим резултатима, постоји шанса да поново победим – поносно ће Вемић.


Arhiva vesti...

 
 
Novi put Jagodina
Novi put Jagodina - Нови пут Јагодина
© Сва права задржана Агенција Аутентик Јагодина